Thursday, November 4, 2010

Kilat...

Semua org tau kan kilat n guruh tue ape... Ok nie penerangan yg lebih jelas lagi pasal kilat...

Kilat ialah nyahcas elektrik di ruang atmosfera yang sering berlaku ketika ribut petir dan kadang kala semasa letusan gunung berapi atau ribut debu. Kilat sering diiringi oleh guruh. Dalam nyahcas keelektrikan atmosfera, perintis kilat mampu bergerak selaju 60,000 m/s dan mencapai suhu sekitar 30,000 °C (54,000 °F), cukup panas bagi melakur pasir silika kepada "kilat membatu", dikenali secara saintifiknya sebagai fulgurit yang lazimnya berongga dan boleh memanjang seberapa jauh ke dalam tanah. Terdapat kira-kira 16 juta ribut petir setiap tahun.
Kilat juga berlaku dalam awan abu dari letusan gunung berapi atau mungkin disebabkan oleh kebakaran hutan yang menghasilkan cukup debu untuk menghasilkan cas statik.

Ok nak tau x sebab ape aq tulis pasal kilat nie? Sebab pade mase aq tulis nie kt tempat aq tinggal tgah kilat n guruh. So aq pun terfikirlah nak tulis pasal salah satu benda yg aq takutkan iaitu kilat... 
Haish... Apelah kan, dah 18 tahun pun still takutkan kilat.. Tapi nak buat camne kan dah takut.. Setiap org ade kelemahan msg2 n takutkan sesuatu bende tue... Tapi tuelah aq try lah jugak kan nak buat cool time kilat tapi x leh.. Aq ingat lagi time KI (kemahiran insaniah) mase tue hujan lebat n kilat... Takut snagat time tue cam nak nanges je... Tanks kat faizeen n izzatie sebab peluk aq time tue... haha, malu lah pulak....

2 comments:

akubek said...

hahahahaha..
kaw garang mcam kilat o guruh kan.??
sbb uh kaw wat entry niyh..XD

Ezza Radzwil said...

haha...
aq garang ke??
tgok keadaan jugaklah...
:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

my little tortoise *cuba pegang tortoise tu (guna cursor lah) --'