Thursday, January 13, 2011

Saya Pelajar Uitm (LENDU,MELAKA)

 Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. MAcammana hari ini, sihat? BAgus-bagus Alhamdulillah.. Tadi petang roomate saya (eceh) ada tunjukkan satu blog nie (klik tau), dekat saya, so saya pun macam tertariklah nak buat entry kali nie, iaitu SAYA PELAJAR UiTM ^^

Ok, mari kita bercerita,hehe... UiTM ialah singkatan bagi Universiti Institusi Teknologi Mara. Universiti ini hanya mengambil pelajar Melayu dan Bumiputera Malaysia sahaja, iaitu Sabah dan Sarawak.. BAiklah sekarang saya nak bercerita tentang apa-apa yang menarik kat sini... Bismillahirahmannirohim..

 Kursus yang sekarang nie aku (err, tukar aku balik, ngeee) sedang amek ialah Diploma Pengurusan Perniagaan atau kod kursusnya ialah BM111, kire budak businesslah,hehe... Kos ini sebenarnya pilihan ke4 aku, tapi aku tahu semua yang berlaku tue mesti ada hikmahnya jadi aku redha je dan sekarang nie aku seronok plus suka jugak bila dapat study kursus ini. Antara subjek yang aku belajar ialah Management, Business Mathematics, Ctu, Bel, Koku (PBSM), Account yang nie semua subjek masa Sem 1 atau kitaoraeg budak2 U panggil Part 1, tapi sekarang aku dah masuk Part 2 (baru je masuk,huhu) dan dah mulalah nak belajar subjek laen iaitu MArketing, Microeconomy, Costing, Bel, Ctu and Koku still ada iaitu PBSM, =_=  NAma kelab Business nie pulak ialah KElab De'Best..

Itu mengenai subek-subek yang aku study, tapi kalau kos-kos yang laen tue kurang pastilah, tapi kalau nak tahu lebih lanjut layari je internet ke tanya kawan-kawan ke... Ok? =) Sekarang aku nak cakap pasal kolej-kolej yanh ada kat sini pulak. Ok, kita start dengan kolej lelaki- HANG JEBAT, HANG TUAH, HANG KASTURI, HANG LEKIU, dan HANG LEKIR. Kolej perempuan pulak- TUN KUDU, TUN PUTIH, TUN MERAH, TUN PUTERI, TUN FATIMAH,TUN SENAJA, DANG MERDUWATI, DANG WANGI, DANG ANUM and TUN TEJA... RAsa-rasanya cukuplah semua kolej-kolej yang ada kat sini.

TUN KUDU
Inilah nama kolej yang aku menetap atau sebagai rumah kedua aku selain rumah aku kat ** (lokasi dan tempat dirahsiakan,haha). AHaks, tue pun nak berahsia kan. Tun Kudu nie nama salah seorang panglima waktu zaman dulu-dulu. DAh baca kan?
Kolej
Unggul
Dan
Unik
HAh, inilah moto untuk kolej kitaorang..


 Kat sini setahu aku (sebab aku baru 2 sem kat sini) ada tradisi tersendiri tau, iaitu HAKKA dan CHEERS. Cakap kat korang memang best giler tengok bende nie, nak-nak bila time bebudak laki buat HAkka nie kan. Ada satu kolej kat sini, iaitu Kolej Jebat dioarang akan buat hakka nie dari satu kolej ke kolej yang laen. Kalau yang peremuan pulak buat cheers, ikut kreativiti kolej masing-masing contoh melalui congan kata ke, nak lompat-lompat ke, memang bestlah. Kalau korang nak tengok, pergi je search kat youtube taiplah hakka UiTM , Melaka ke, sebab nak letak kat sini bukan hak milik aku, takut-takut sikitlah,hehe... Tengoklah.


 MAcam-macam benda menarik yang ada kat sini, contohnya Tasik Tun Fatimah (seronok kalau duduk-duduk tepi tasek sambil rendam-rendam kaki). Lepas tue kalau malam-malam biasanya kat kolej mesti ada orang datang jual nasi lemak, roti john, apalagi kitaorang pun berebutlah nak beli (laparlah katakan,hehe)..

 PeNGALAaman sepanjang aku ada kat sini, banyaklah jugak ada manis, ada pahit, tapi apa-apa hal pun memang seronok. Pengalaman yang aku tak boleh lupa, emm, ok banyaklah jugak, kalau sesiapa yang pernah baca entry aku sebelum ini  (hek, dah baca?) itulah adalah antara salah satu pengalaman aku yang tak mungkin aku lupakanlah, malu-malu... Seronok bila kat sini bila dapat memenuhi impian family aku yang nak sangat aku masuk universiti sejak kecik lagi, kira Alhamdulliah aku dapat masuk, tapi bila dah dapat masuk aku takkan lepaskan peluang maen-maen ke, mestilah nak kena belajar bersungguh-sungguh, betul tak? Usaha dan tawakal, InsyaAllah.. =)

Ini antara aktiviti-aktiviti yang aku buat...

NIE GAmbar KELAS Waktu PART 1... PART 2 punya belum ada tapi orangnya sama je, cuma tolak 5 lelaki dan 1 perempuan, dan tambah 1 perempuan balik,hehe..



Nie kitaorg lepak-lepak dekat tepi tasek...

* Terima kaseh kepada Sahabat Blogger : Pelajar Universiti Awam sebab bagi peluang kepada kami pelajar Universiti untuk ceritakan pengalaman kami sebagai pelajar.
* Credit to Aderina untuk tunjukkan kat aku blog ini...
* =) besst tau study.. ^^


2 comments:

Admiral Hafiz said...

Datang melawat pelajar UiTM
Salam Singgah daripada pelajar UTP

eh uitm lendu? dekat je eh dgn umah saya
sy duk alor gajah jugk


Admiral Hafiz Official Website: Admiral'z Legacy

Ezza Radzwil said...

TErima kaseh dtg MElawat belog ini,hehe.. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

my little tortoise *cuba pegang tortoise tu (guna cursor lah) --'